Voor jou als particulier is het niet altijd even duidelijk waar je de nodige informatie kan vinden met betrekking tot asbest afvoeren. Het spreekt voor zich dat je heel voorzichtig te werk moet gaan en rekening moet houden met regels en voorschriften. In deze blog helpen we je graag verder en zetten we enkele belangrijke punten op een rijtje.
Wat mag ik zelf verwijderen?
Als particulier in Nederland mag je 35 m2 aan asbesthoudend materiaall zelf verwijderen, maar dit geldt alleen als het gaat om geschroefde of losse golfplaten. Je moet de platen in zijn geheel verwijderen. De golfplaten zagen, boren of in kleinere stukken breken is dus absoluut niet toegestaan. Op de site vind je hier meer informatie en een stappenplan hoe je het asbest veilig kunt verwijderen.
Sloopmelding
In Nederland moet je vóór de aanvang van de werkzaamheden een sloop- of asbestmelding doen bij de gemeente. Wanneer je dat precies moet doen, is afhankelijk per gemeente en kan variëren van minstens 5 dagen tot zelfs 4 weken van tevoren. Denk er tijdig aan om deze melding in orde te brengen, want zonder sloopmelding mag je het asbest niet verwijderen en riskeer je een boete. Zodra je melding is goedgekeurd, kan je beginnen met de sanering van je schuur of tuinhuis.
Inleveren bij milieustraat
Het verwijderde asbest kan je inleveren bij de milieustraat, daar zijn wel enkele regels aan verbonden. In de meeste gevallen moet je je eerst even melden bij een van de medewerkers. Soms moet je je sloop- of asbestmelding laten zien en in het bezit zijn van de milieupas van de betreffende milieustraat. Het asbesthoudende materiaal moet in twee lagen plastic folie zijn ingepakt en voorzien zijn van een asbestlogo. Hoewel je in sommige gevallen het inpakmateriaal bij de milieustraat kan ophalen, mag je het asbesthoudend materiaal nooit ter plaatse pas inpakken. Haal je verpakkingsmateriaal dus op voorhand op, zodat je de golfplaten meteen kan inpakken als je ze van het dak haalt. Belangrijk om te weten is dat de medewerkers je vaak niet mogen helpen om het afval in de container te plaatsten. Het is verstandig om met z’n tweeën naar de milieustraat te gaan als het afval te zwaar of te groot is voor jou alleen.
Asbestgelijkend materiaal
De regels voor het aanleveren gelden niet alleen voor asbesthoudend materiaal waar dus zeker asbest in zit, maar ook voor asbestgelijkend materiaal zoals Eternit golfplaten. Hoewel asbestvrije golfplaten een NT-stempel hebben op de bovenkant van de plaat en dus te onderscheiden zijn van de asbesthoudende variant, houdt de milieustraat daar geen rekening mee. Zodra je een golfplaat inlevert, wordt die beschouwd als asbesthoudend. Dus ook als je 100% zeker weet dat het asbestvrij is, moet je altijd dezelfde regels volgen als bij asbesthoudende platen.
Je kan er ook voor kiezen om je asbestvrije golfplaten in te leveren bij Reficem. Hier worden de asbestvrije golfplaten gerecycled en hoef je ze niet te storten als asbest materiaal. Dit scheelt jou veel werk met inpakken en afvoeren.
Neem contact op
Voor je eigen veiligheid en de veiligheid van de omgeving is het van groot belang dat asbest op de juiste manier verpakt en behandeld wordt. Kom je er niet uit, twijfel je of wil je extra informatie? Neem dan contact op met de milieustraat bij jou in de buurt. Zij zijn het beste op de hoogte van de huidige regels, de beschikbaarheid van verpakkingsmateriaal en de kosten. Tot slot nog even de belangrijkste do’s en dont’s bij het verwijderen en veilig wegbrengen van asbesthoudende materialen:
DO’s
- Vraag op tijd je sloopmelding aan.
- Haal je verpakkingsmateriaal op of koop dit bij een verkooppunt.
- Verpak het op de juiste manier en maak kenbaar dat het om asbesthoudend materiaal gaat.
- Zorg dat je het zelf kan vervoeren naar de container. Ga eventueel met z’n tweeën naar de milieustraat.
- Asbestvrije golfplaten en hulpstukken laten recycelen via REFICEM
DON’T’s
- Zonder sloopmelding asbest verwijderen.
- Asbesthoudend of asbestgelijkend materiaal zonder verpakking in de milieustraat aanleveren.
Heb je nog vragen over golfplaten daken? Neem dan meteen contact met ons op.